A tétel – Az epe hatásának modellezése

A tétel – Az epe hatásának modellezése

Úgy érzed, megtanultad a témakört? Teszteld le!

Az olaj apoláris, a micella poláris tulajdonságú.

Hamis

Igaz

A tojássárgája foszfatid tulajdonságú anyag.

Igaz

Hamis

Az olaj és a víz emulziót képezve egyfázisú elegyet alkot a kémcsőben.

Igaz

Hamis

Az epét a máj termeli koleszterinből.

Hamis

Igaz

Mi nem feladata az epének?

emulgeálja a zsírokat

emészti a zsírokat

növeli a zsírcseppek fajlagos felületét

aktiválja a lipáz enzimeket

Hány fázisú elegyet képez a víz és az olaj?

2

1

3

Miből áll a foszfatid molekula?

glicerin + 2 zsírsav

glicerin + 2 zsírsav + foszforsav

glicerin + 2 zsírsav + foszforsav + poláris molekularészlet

Az olaj kisebb sűrűségű, ezért van a víz felszínén.

Hamis

Igaz

Az olaj nem oldódik vízben.

Hamis

Igaz

Melyik nem egyszerű lipid?

D-vitamin

növényi olajok

xantofill

epesav

A-vitamin

Mely vegyület nem szteránvázas lipid?

epesav

klorofill

D-vitamin

ösztrogén

koleszterin

A tojássárgájával is lehetne mosogatni, mert micellákat képez az apoláris olajos szennyeződések körül.

Igaz

Hamis

Hány fázisú a víz, olaj, epe elegye?

2

1

3

A neutrális zsírok csak meleg vízben oldódnak.

Igaz

Hamis

Milyen vegyület az epesav?

micella

neutrális zsír

szteránvázas vegyület

karotinoid

foszfatidsav

Ha jók a válaszaid, az azt mutatja, figyelmesen megnézted a témakört, de ne feledd, feleléskor, vizsgán neked kell előadnod a tudásod!